Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdolávání nástrah tance

Od začátku února se opět středu co středu věnujeme tanci. Jezdíme na Žižkov, kde vyběhneme schody do nejvyššího patra, přestrojíme se a za chvíli už vstupujeme do sálu, kde se budeme vlnit.

Už jsem psal o tom, že jsme se loni na jaře začali věnovat karibským tancům. A protože nás to bavilo a baví, rozhodli jsme se v seznamování se s karibskými rytmy pokračovat. Od začátku listopadu do půlky letošního ledna jsme se tak procvičovali v bachatě, od února jsme si k tomu přidali kubánskou salsu.
Tentokrát si dáváme tuplovanou hodinu. Prvních asi tak osmdesát minut jsme v sále se začátečníky, potom po krátké přestávce s pokročilými. Tam máme domluvu, že lekce pokročilých začne bachatou, o které už něco víme, a na část s kubánskou salsou se účastnit nemusíme, protože by se nám neměl kdo věnovat.
Lektoři Petr a Maruška, kteří umí navodit parádně pozitivní a neformální atmosféru, nás s úsměvem přivítají a než se rozkoukáme, začíná rozcvička. S nějakou příhodnou hudbou nejprve rozhýbáváme jednotlivé části těla. Začínáme hlavou, pak rameny, pak hrudí, pak celým trupem, přidáváme nohy a nakonec rozcházíme základní kroky. Jen tak, pro zábavu.
Po rozcvičce jdeme na ostré cvičení. „Dnes vás chceme naučit nový prvek,“ prohlásí Petr, uchopí Marušku a předvede taneční sestavu, za kterou by se nemusel stydět akrobat s gymnastickou průpravou. „Ale nebojte se, není to nic těžkého,“ smějí se oba lektoři při pohledu do našich pobledlých a zděšených tváří. „Takže se postavte do párů,“ je další pokyn, stálé dvojice se zapárují, ti, kteří chodí sami, si většinou taky nějaký protějšek najdou, a kdo je úplně navíc, musí si počkat.
Zde je nutno dodat, že oba lektoři mají téměř bezbřehou trpělivost. To uvádím proto, že zatím nikomu z nás se nepodařilo břeh jejich trpělivosti najít, natož překročit. Proto obcházejí jednotlivé dvojice, radí, pomáhají a sami ještě předvádějí celou tu sérii pohybů zpomaleně a v jednotlivých fázích, aby ji mohl nacvičit opravdu každý.
A ve chvíli, kdy si říkám, že už mi to pomalu a jistě začíná jít a dokonce si troufnu se při tanci na svou partnerku lehce pousmát, aby věděla, že i když absolutně nevím, co a jak a proč rukama a nohama dělám, stejně mám situaci pevně pod kontrolou, se ozve klíčové slovo: „Vystřídáme.“
V praxi to znamená, že svou partnerku pro tuto chvíli pouštím a proti směru hodinových ručiček přicházím k další partnerce. Totéž udělají ostatní mládenci, takže dojde k dokonalé výměně.
Zde je opět nutno dodat podstatnou věc. Až na jednu jsou všechny přítomné dámy výrazně menší než já a drtivá většina je i výrazně mladší, takže jsou věkem blíže mé dceři než mně. S tím souvisí i to, že téměř všechny váží něco mezi čtvrtinou a třetinou mé váhy. Konec vsuvky, dodávající podstatnou věc.
Uchopím tedy následující partnerku. A zde je potřeba rozlišit, zda jde o jednu z těch, které spolu s námi chodí na lekci pro začátečníky, i když už původní začátečnické lekce mají stejně jako my  za sebou, nebo zda jde o úplnou začátečnici. Kromě toho, že první rozlišení je podle toho, jestli ji už znám, hned to druhé je rovněž signifikantní. Jakmile se tváří vyděšeně, kouše si spodní ret a kouká do země, jedná se o úplnou začátečnici.
„Znovu se postavte do párů,“ říká Petr a jdeme nácvik kroků a figur. Jednou, podruhé, potřetí, poosmé, podvanácté, až začne naše hemžení připomínat kultivovaný pohybový projev. „Tak ještě jednou celé,“ velí Petr a dodává: „A pak si to zkusíte na hudbu.“ Nadechnu se, věnuji momentální partnerce povzbudivý úsměv a jdeme na to. „Výborně, můžeme pustit hudbu,“ jásá Petr a opakuje klíčové slovo: „Vystřídáme.“
Pouštím dosavadní partnerku a přicházím k další. Zde se nabízí klíčová otázka za dva až tři bludišťáky, zda a kolikrát za lekci tancuji se svou vlastní partnerkou. Tak tedy, aby bylo jasno. Jednou na začátku lekce a když máme štěstí, tak ještě podruhé krátce před jejím závěrem. Nicméně stalo se už, že dorazilo tak málo párů, že jsme si během jedné lekce zatančili i třikrát. A to je co říct.
Poté, co máme odtančeno s novou figurou tolik, že je jedno, který partner zrovna tvoří pár s kterou partnerkou, přicházejí na řadu různé rady, tipy, triky, návody a vychytávky. Slovo si bere Maruška a věnuje se dámské části osazenstva. „Holky, nebojte se v té pozici vyprsit,“ říká a zároveň předvádí, jak na to mají dámy jít. „Zejména ty z vás, které jsou vyvinutější, tak od velikosti C nahoru.“ Na to se moje momentální partnerka, Slovenka Kristýnka, nadechne a lehce pobaveně pronese: „To se ma nětýka.“
Protože vím, že toto je jedna z vět, kterou když žena vysloví, neexistuje ze strany muže správná odpověď, tak její povzdech nekomentuji a jako obvykle jí věnuji povzbudivý úsměv. Mezitím začne hrát hudba, jsme vyzváni k vystřídání, takže se přesunu k Veronice. Ta hrubým odhadem váží nějakých 40 kilogramů i s botama a železnou postelí. Protože bachata je tanec velmi kontaktní, mám zábrany při vzájemném držení svými dlaněmi jejím směrem příliš tlačit, aby se neocitla několik metrů daleko.
„To klidně zaber víc,“ říká Veronika klidně a dodává: „Potřebuji cítit, kam mě vedeš,“ takže i když je to stvoření drobné a hubené, přece jen do dlaně pošlu větší dávku tlaku a oba se cítíme při tanci lépe. Od příští lekce už vím, že s ní můžu zabrat a nerozlomím ji vejpůl.
„Víš, co je zvláštní?“ klade mi řečnickou otázku Petr poté, co se postupným střídáním vrátím ke své vlastní partnerce a než stihnu odpovědět, že nevím, pokračuje: „S každou holkou tady zacházíš jako s porcelánovou panenkou a děláš všechno pro to, aby ten tanec byl co nejvíc elegantní, pak přijdeš ke svojí vlastní partnerce a bereš to maximálně divoce.“ Moje výmluva, že vlastní partnerku znám tak, že vím, co vydrží, neobstojí.
Po bachatové části následuje jedno nebo dvouminutová pauza na rychlé občerstvení a nastupujeme na kubánskou salsu. Při ní je základní postoj takový, že partner svou levou rukou drží partnerčinu pravou ruku. Zbylé dvě ruce se mohou a nemusí používat. Tanec je na osm dob s tím, že na čtvrtou a osmou se nic nedělá, takže kroky jdou v pořadí raz, dva, tři, pět, šest, sedm. Pro partnera je pořadí nohou levá pravá, levá, pravá, levá, pravá. Partnerka dělá pohyby zrcadlově proti partnerovi, takže její pořadí nohou začíná od pravé.
Jednotlivé dvojice utvoří kruh a zde dochází k zvláštnímu bodu, když je někdo navíc. Už dvakrát se stalo, že někdo z kluků musel jít dámské kroky a figury. Naštěstí to ani jeden nebral nijak zle.
Při tomto tanci je totiž střídání partnerů a partnerek vyřešeno zcela geniálně. Normálně si tancujeme základní krok, když lektor zvolá klíčové slovo „dame.“ V praxi to znamená, že po šesté době svou partnerku pouštím, otočím se doprava a na sedmou dobu si k sobě přitáhnu partnerku z dvojice za mnou. Následně na první tři doby ji převedu na místo své partnerky a další tři doby už tancujeme normálně.
Klíčových slov se při tomto tanci vyskytuje mnohem více a než bych je tu všechny rozebral, unudil bych jejich výčtem a popisem jejich významu i ty nejotrlejší z mých čtenářů (čtenářky nevyjímaje). Přeskočím na konec začátečnické lekce, kdy následuje několikaminutová pauza a rozjede se lekce pro pokročilé. Tam se už pouštíme do mnohem sofistikovanějších figur a domů tak odcházíme s tím, že pro naše těla bychom udělali nejlépe, kdybychom měli podobnou pohybovou aktivitu aspoň třikrát do týdne.

Autor: Martin Irein | čtvrtek 23.2.2023 17:00 | karma článku: 9,57 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Martin Irein

Mince a strany

Jsou lidé, jako je proslulá teta Kateřina ze Saturnina, kteří se vyžívají v tom, že svou řeč prokládají příslovími a podobnými ustálenými rčeními.

22.4.2024 v 16:10 | Karma: 12,68 | Přečteno: 386x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Jsou chvíle, kdy mám jistotu, že psaní má smysl

Nejsem z těch autorů, kteří by nějak bažili po velké popularitě, a maturitní otázkou se stoprocentně nestanu. I tak mě dokáže potěšit, když se objeví někdo, kdo mě čte a kdo čte to, co jsem opravdu napsal.

15.4.2024 v 16:19 | Karma: 12,95 | Přečteno: 376x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Kam jedeš?

Život na sídlišti přináší řadu úsměvných zážitků, které by si nedokázal amatér vymyslet. Jako například, když mají sousedé upovídané dítě.

8.4.2024 v 16:16 | Karma: 18,48 | Přečteno: 450x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Na jeden večer Ježíšem

Někteří si možná pamatují na to, že před několika lety nastal rozmach zážitkových agentur. Proč ne, klienty si jistě jejich nabídka našla. Pro mě platí, že nejlepší zážitky přináší sám život.

5.4.2024 v 16:15 | Karma: 10,89 | Přečteno: 210x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Laura

Auto zastaví u chodníku. Pod lampou stojí muž, který je společensky indisponovaný. Brzy se zorientuje, vratkým krokem se přiblíží k zadním dveřím auta, po další chvíli se mu podaří vzít za kliku a na sedadlo se svalí jako lavina.

29.3.2024 v 16:14 | Karma: 11,85 | Přečteno: 423x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 13,07
  • Průměrná čtenost 431x
Generální ředitel antikvariátu.

Seznam rubrik