Poklad pod Pulčinskou skálou

Hledání pokladů bylo populární vždycky a to, že by žádný poklad neexistoval, si málokdo dokázal představit. A tak se nikdo nemůže divit, co se tenkrát stalo.

„My máme žranicu pod Zakopaniců, pagáčů s tvarohem nesem tam krabicu,“ zpívali si Jan, Ignác, Matúš, Lojzek, Toncek a Christos Grigoriopoulos, jehož předkové přišli na Valašsko až z Řecka. Měli dobrou náladu a tvářili se, jako by jim patřil svět.
Když je slyšel hajný Francek Trčka, jen si zabafal ze svojí fajfky, protože v lese se kouřit rozhodně nesmí, a pomyslel si něco o chuligánech, kteří nemají k ničemu úctu. Sám nepoznal jedinou hvězdu v celém vesmíru, zato byl s flintou králem celého revíru. Neuměl tancovat, karty ho nebavily, ale zadky kolouchů ho vždycky do pozoru postavily. Byl přitom hodný chlap, který pro svoji ženu Rozáru dělal, co jí na očí viděl a myslel na ni, kudy chodil, dokonce i kudy nechodil. Tu jí z lesa přinesl pěkný kvítek, jindy ocasní péro z bažanta a ještě jindy třeba pěkně zapařeného vlka. Rozára voněla lesem a odůvodňovala to tím, že spí vedle pařeza.
Toho dne, kdy prozpěvující parta kluků prošla Trčkovým revírem, se stalo ještě něco jiného. Hajný Trčka si všiml divného cizince, který do zdejšího kraje očividně nepatřil. Hajný zabafal ze své fajfky o něco intenzivněji a vydal se neznámému vstříc.
„Co tu pohledáváte?“ zeptal se ho mírně a zdvořile.
Cizinec se na něj podíval a odpověděl protiotázkou: „Ty jsi kdo?“
Hajný Trčka byl cizincovou drzostí tak šokován, že se nezmohl na odpor a hrdě zahalekal: „Já jsem hajný Francek Trčka, pán zdejšího revíru.“ Cizinec se usmál a klidně odpověděl: „Budiž, jsi tedy pánem toho, co je nad zemí. Já jsem pánem toho, co je pod zemí.“ To se hajnému zdálo divné. „Tedy vládneš mrtvým?“ zeptal se s pochybnostmi a snažil se vzpomenout na telefonní číslo na Arnošta a Arnošta.
„Kdepak,“ řekl zase cizinec s úsměvem. „Chyť se mého pláště a uvidíš,“ dodal a hajný v tu chvíli zapomněl na opatrnost, cizincova pláště se chytil, načež se zvedl vítr, oba dva zvedl a nesl vzduchem, až je přenesl k Pulčinské skále.
„To je Pulčinská skála,“ zvolal hajný udiveně. „Jsi chytrý, poznal jsi to,“ uznale pokýval hlavou cizinec. „Dáme tě studovat a koupíme ti kolo,“ dodal, ale hajný ho nevnímal. „A co tady u té skály mám jako dělat?“ ptal se. Cizinec si povzdechl, vytáhl z pod pláště hůl a udeřil jí do země pod skálou. Ta se pomalu rozevřela a odhalila chodbu vedoucí přímo dolů.
„Tam dole,“ řekl cizinec, „je jeskyně plná pokladů. Naber si, co uneseš. Ale pozor, jakmile se setmí, jeskyně se zavře a znovu se otevře až za rok.“ Hajný jako v tranzu vešel do chodby a sešel do jeskyně. Tam bylo světlo od hořících pochodní, které ozařovaly prostor plný zlata, drahokamů všech druhů a jiných vzácností, až na to hajný zíral jak Spejbl na zmrzlinu.
„Naberu si jenom trochu,“ mumlal si pro sebe a nacpal si kapsy u kamizoly. „A půjdu zpátky,“ řekl si, jenže pak se rozhlédl a přepadla ho chamtivost. „Přece tu to všechno nenechám,“ rozhodl se a začal postupně kumulovat poklady na jednu hromadu. „No jo, ale jak to všechno dostanu domů?“ zamyslel se, když už měl hromadu větší, než byl sám. „Někde tady by mělo být něco, v čem se to dá odnést,“ a vydal se hlouběji do jeskyně, kde skutečně našel krásný  dřevěný dvoukolák. Jenže mezitím trochu zapomněl na čas a když měl naložené dvě třetiny pokladu, ozval se hromový zvuk a jeskyně se uzavřela.
„Kruci stehno,“ zasakroval hajný Trčka. „Teď tu budu rok jak v báni, to by do toho jeden,“ a rozhlížel se zoufale. Za chvíli uslyšel kroky. Ohlédl se ve směru, z nějž kroky přicházely a za chvíli uviděl skřítka. Ten si hajného prohlédl, povzdechl si a tichým hlasem řekl: „Žes tu s námi uvízl, člověče, musíme se o tebe rok starat. Každý den dostaneš najíst, napít a když budeš potřebovat, můžeš si i vyměnit spoďáry,“ a s tím zmizel.
Rok pod zemí utekl a jeskyně se najednou znovu otevřela. Hajný Trčka vyžebral od skřítka velkou plachtu, kterou poklad na dřevěném dvoukoláku přikryl, a jak to šlo, hned se vykulil z jeskyně ven a už si to mašíruje domů.
Rozára mu otevřela a hned spustila: „Takhle se chodí domů? Kde ses celý rok flákal? Jak tě znám, určitě jsi někde utrácel s mrzkými ženštinami!“ a hajný Trčka zírá jak silničář na zasněženou cestu, že Rozára drží v náruči novorozence. „Ty, Rozáro, čí je to děcko?“ zeptal se s podezřením v hlase. „Čí by bylo?“ okřikla ho. „Moje. A kdybys byl doma, bylo by i tvoje,“ dodala. „Tož se ale, Rozáro, už na mě nehněvej a podívej se, co jsem přivezl,“ a strhl plachtu z dvoukoláku. Rozáře z té nádhery šly oči šejdrem a hlava trojúhelníkem. Hned odpustila Franckovi, že ji nechal rok o samotě. Francek zanechal práce, koupili si ve městě honosný dům a ještě jim zbylo na luxusní živobytí a Francek se už postaral, aby další Rozářiny děti byly i jeho.
Jenom se už nikomu dalšímu nepovedlo dostat k pokladu pod Pulčinskou skálou. Cizince, který by uměl jeskyni otevřít, od té doby taky nikdo neviděl. A tak vlastně nikdo neví, jestli tam ten poklad pořád je a kolik ho tam je.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Irein | úterý 13.12.2022 17:00 | karma článku: 13,83 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Martin Irein

Stín minulosti

Franta se už pomalu smiřoval s tím, že je mu souzeno prožít samotářský život. Až do chvíle, kdy potkal Mariku. To ještě netušil, jaké skrývá Marika tajemství.

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 9,51 | Přečteno: 195x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno II

Místnost, do které mě stčili, měla tvar krychle. Asi tak čtyři metry na délku, na šířku, i na výšku. A jedna žíněnka, asi abych se neválel po zemi.

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,26 | Přečteno: 119x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno I

Mlha před námi visela jako divadelní opona. Působila dost nepatřičně. Všude okolo zářil letní den, jen v jednom místě se na šířku nějakých pěti set metrů tyčila zeď z mlhy.

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 7,65 | Přečteno: 177x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Vsetínská dovolená

Na začátek května jsem naplánoval krátkou dovolenou. Celou dobu jsem detaily, které se této dovolené týkaly, úzkostlivě tajil, aby mi do toho utajení hodil vidle pan průvodčí. O tom dále.

13.5.2024 v 16:15 | Karma: 14,79 | Přečteno: 345x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Mince a strany

Jsou lidé, jako je proslulá teta Kateřina ze Saturnina, kteří se vyžívají v tom, že svou řeč prokládají příslovími a podobnými ustálenými rčeními.

22.4.2024 v 16:10 | Karma: 13,59 | Přečteno: 411x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 12,45
  • Průměrná čtenost 425x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik