Čertova nevěsta

5. 12. 2022 17:00:00
Je to zvláštní, ale je to tak. Nikde se neodčteme, že by některá cérečka chtěla sbalit anděla. Ale čerta, to by brala kdekterá. Máme o tom záznamů všelijakých spousty.

Lída Krejčová byla morálně zkažená ženština s tou nejhorší pověstí ve vlastní dědině a v nadpoloviční většině okresu. Z toho si však hlavu vůbec nelámala, naopak se zdálo, že roste pro venerologickou kliniku. Ctihodné a spravedlivé občanky se nad ní pohoršovaly a přály jí, ať ji co nejdříve sebere čert.
Lída se tomu smála, až jí bylo vidět druhým koncem ven. „To bych chtěla vidět takého čerta, který by mě zvládl,“ volala a provokovala ještě víc. Halenky nosila s tak hlubokým výstřihem, že se o slušném oblečení nedalo mluvit ani ironicky, a sukénky tak krátké, že kratší by byl leda tak pásek od kabelky.
A jednoho letního dne si tak zrovna vykračovala na zábavu do Choryně, když tu vidí podivného tvora, který na ni hledí a mlsně se olizuje. Pomyslela si, že toho ještě nezná, tak je nejlepší čas na navázání kontaktu. Zamrkala, až udělala řasama menší tornádo a už na toho cizího cukrblikuje.
A on ten cizinec povídá: „Liduško, já jsem čert rovnou z pekla a přišel jsem tě zkrotit,“ a když se k němu natočila tou správnou stranou, leknutím dvakrát zablekotal a rychle překřížil nohy. „No, jestli jsi čert, tak se můžeš projevit,“ zavrkala Lída a čert, který byl z ní celý pryč, zakoulel očima, ale to už ho Lída drapla za pazouru a vedla do Choryně. Na zábavě se okolo ní točili místní mládenci, avšak čert si ji hlídal, aby věnovala svoji pozornost jen jemu.
Lídě nastaly zlaté časy. Co si poručila, to měla, a stačilo, aby správně naznačila své horní i dolní proporce. Čert bral z pekelného rozpočtu, který se běžně zdá neomezený, jenže po několika měsících si toho hlavní pekelný účetní při revizi všiml a milý čert musel k zásadnímu pohovoru za samotným vrchním Luciferem.
Vykrucoval se, jak mohl, ovšem Lucifera neoblafl tak snadno. „Utrácíš a nemáš od té mrzké ženštiny žádné plnění. Hezky s ní sepíšeš smlouvu, jinak máš utrum a žádný přístup k financím,“ rozhodl Lucifer.
Čert přišel za Lídou a začal vysvětlovat, že se věci mají tak nebo onak a že s ním musí podepsat smlouvu, jinak se jí on nebude moct věnovat. „Ani to nemusíš číst,“ sugeroval jí, „jenom to podepiš a bude nám spolu překrásně,“ a mlsně pokukoval po jejích velkých očích. Lída se však zamračila. „Počkej, čertisko, co je to tady tím drobným písmem? Máš mě za naivní seniorku na výletě s obědem zdarma? Co se tady píše o mojí duši? Tak to ne, nic takového ti nepodepíšu!“ a čertovu smlouvu roztrhala na kousky. Čert se rozplakal a Lída věděla, že ho má tam, kde ho chce mít. „No tak, abys neřekl, že jsem nějaká potvora,“ lísala se k němu, „když mi postavíš parádní statek, největší v dědině, tak něco zažiješ, čeho se v pekle nedočkáš,“ a usmála se tak, že čert jí ten statek postavil ještě tentýž den, ani nevěděl jak.
Lídě přecházely oči z té parády, kterou čert dokázal a rozhodla se toho využít. Ještě večer jí čert, který nevěděl, kde mu stojí a na kterou dřív skočit, podepsal její smlouvu a Lída mu za odměnu předvedla takovou erotickou akrobacii, až mu z toho lezly oči z důlků. A ještě víc mu oči z důlků lezly ráno, když se probudil a zjistil, že mu ve všech chlupech na těle poskakuje podivný drobný hmyz.
„Krucikozacap!“ zaječel čert a chtěl Lídu ze statku vyhnat, jneže měl smůlu. Smlouva, kterou mu Lída podstrčila, stanovovala, že statek je jednou provždy její a nikdo, ani čert, ji z něj nesmí vyhnat. Čert zasakroval a odtáhl přes kopec, kde našel opuštěný mlýn, ve kterém začal hospodařit, avšak protože ztratil náladu na mluvení s lidmi, šlo mu hospodářství od patnácti ke čtyřem.
Pak se za mnoho let vracel z vojny Filip Hlavinka. Zastavil se v hospodě a zeptal se, jestli někdo ze sousedů neví o nějakém baráku k nastěhování. Hospodský se podrbal na hlavě a řekl mu, že ví o starém neudržovaném mlýně, kde ale straší, protože v něm bydlí čert. Filip si nechal vysvětlit cestu a rozhodl se, že se s čertem utká. Hospodský se mu to snažil rozmluvit: „Snad ses nezbláznil, člověče, čert tě roztrhá na cucky,“ protože nevěděl, že Filip má protičertovské zbraně: kancionál, posvěcenou křídu a svíčku hromničku.
Filip do mlýna přišel a povídá si: „No, pěkná pastouška, teď ukážu tomu čertovi, za co je valašský perník,“ a nakreslil na zem posvěcenou křídou veliký kruh, do něj se posadil, zapálil svíčku hromničku a otevřel si kancionál a rozložil kolem sebe obrázky svatých.
O půlnoci dorazil čert a začal Filipa děsit. Ten si ho nevšímal a pořád čučel do kancionálu. Čert sakroval, nadával, sliboval, jen s Filipem to ani nehlo. Trvalo to hodinu, pak čert uraženě odtáhl, přičemž slíbil, že přijde o další noci a bude to horší.
Filip se šel prospat a další den si zašel na faru a vyptal si od pana faráře lavor, ve kterém si pan farář umýval nohy. A v noci, když přišel čert, Filip nelenil a narazil mu ten lavor na hlavu. Čert sakroval, nadával, ječel, prděl, smrděl, jenže nemohl nic dělat, musel utéct a vrátit se jednou provždy do pekla.
Filipovi se dařilo dobře, za pár roků si namluvil rozvedenou Terku, takže měl v baráku i nevlastní dcerku, zato čert dostal v pekle pekelný sprcuňk a už se nikdy na světě neukázal. Místo něho chodili lidi pokoušet jiní čerti, kteří si pak z tohoto čerta utahovali a on jim jejich dobrodružství záviděl, to už je ovšem jiný příběh.

Autor: Martin Irein | pondělí 5.12.2022 17:00 | karma článku: 13.12 | přečteno: 342x

Další články blogera

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 7.54 | Přečteno: 165 | Diskuse

Martin Irein

Nora

Malý a nenápadný bar, do kterého vstoupí jen ten, kdo do něj vstoupit musí. Kdo nemusí, jde jinam, kde může očekávat aspoň základní zábavu.

12.3.2024 v 16:12 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 245 | Diskuse

Martin Irein

Déšť

Pršelo už třetí den. Déšť začal a nekončil. Ve dne i v noci. Kmen byl znepokojený a snažil se přijít na to, co bohové chtějí.

11.3.2024 v 16:11 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 228 | Diskuse

Martin Irein

Lenka

Od chvíle, kdy jsem se vytáhla do své výšky, jsem si zoufala, že nepotkám vyššího kluka. To se změnilo během jednoho léta.

8.3.2024 v 16:11 | Karma článku: 11.69 | Přečteno: 348 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 7.54 | Přečteno: 165 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 246 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 884 |

Alena Bures

Recenze: Jan Jílek - Ředitel a hydra- audiokniha

Druhořadý kouzelník s pedagogickým vzděláním, který nesnáší děti. Ideální kvalifikace na ředitele kouzelnické školy, nemyslíte?

17.3.2024 v 21:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 12.46 Průměrná čtenost 434

Valašský Bard, ctihodný kmet a labužník života.
Flegmatický introvert a introvertní flegmatik, který má neustálou potřebu si z někoho utahovat.
Pro všechny mé texty platí presumpce kraviny a skoro všechno, o čem píšu, se opravdu stalo.

Upozornění: Protože humor mé vlnové délky není pochopitelný každému, pokládám za nutné zdůraznit, že pro suchary mé zdejší články nejsou. Naopak jsou určeny lidem hravým, nepříliš uctivým, obdařeným velkou představivostí, kteří se netváří příliš vážně. Na své si přijdou milovníci podivuhodných příběhů, ale i ti, kteří mají rádi naprosto ujeté nápady, komické parafráze i povídky, ve kterých se ty nejpodivnější události odehrávají jen díky shodě absolutně neuvěřitelných náhod.

Pokud mezi takové lidi nepatříte, může u vás dojít k některým nežádoucím účinkům, jako je například zvýšená potivost, závratě, dušnost, ztráta koncentrace, snížené sebehodnocení či úvahy o neprospěšnosti vlastního života. V případě výskytu těchto či podobných příznaků neváhejte a co nejdříve kontaktujte svého obvodního hrobníka.

NEVĚŘTE NIKOMU, KOMU JE POD DESET!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...